Menu
Ons leven in Turkije / Persoonlijk

3x momenten van heimwee naar Nederland

Heimwee naar Nederland

Eigenlijk moet ik zeggen dat het al met al wel erg meevalt met de heimwee naar Nederland. Dat komt natuurlijk ook omdat ik eigenlijk niet zoveel meer heb daar. Toch heb ik wel momenten gekend, dat ik even terugverlangde naar Nederland. Dat ik even heel verdrietig ben geweest. Vandaag is het Pasen en had ik weer even zo’n momentje. Zit ik weer alleen thuis tijdens Pasen, omdat mijn man naar het werk moet en wij weer in die stomme lockdown zitten. Eigenlijk komt mijn heimwee alleen maar door dat stomme virus. Lees maar mee..

Tijdens feestdagen

In Nederland vierden wij altijd de feestdagen met het hele gezin. Lekker ontbijten, misschien nog iets leuks doen en daarna vaak nog een keer gourmetten als avondeten. Hier in Turkije is het allemaal wat anders. Mijn man viert natuurlijk officieel niet de feestdagen die wij vieren. Ook ben ik toch vaak alleen met Aslan, omdat mijn man naar zijn werk moet. Ook in het weekend. De laatste feestdagen die geweest zijn, zitten wij hier ook nog eens in een lockdown. Zoals nu, met de Pasen. Ik kan er dan ook niet echt op uit om iets leuks te gaan doen. Dan baal ik wel, dan mis ik wel de gezelligheid, het samen zijn. De voorpret van de Allerhande doorlezen, voor lekkere recepten bijvoorbeeld. Hele simpele dingen eigenlijk.

Toen mijn oma overleed

Mijn oma overleed in juli 2020, midden in de corona periode. Het luchtruim was hier in Turkije net open, na wekenlang gesloten te zijn geweest. Aslan had nog geen Nederlands paspoort en de Nederlandse ambassade hier was ook niet open. Helaas werd er voor ons geen uitzondering gemaakt. Ik heb zo in een dilemma gezeten. Aslan achterlaten bij mijn man en alleen gaan? Dat was de enige mogelijkheid. Het was alleen te onzeker, want zou het luchtruim niet weer opnieuw dichtgaan bijvoorbeeld? Je moet er toch niet aan denken dat ik Aslan in Turkije achter zou laten en ik zelf niet meer terug kon komen. Uiteindelijk heb ik de keuze gemaakt om in Turkije te blijven, maar makkelijk is dat niet natuurlijk. Gelukkig kun je tegenwoordig toch redelijk digitaal aanwezig zijn bij een begrafenis of een crematie, waardoor ik toch nog het gevoel had er een beetje bij geweest te zijn.

Geen bezoek na de geboorte

In december 2019 beviel ik van Aslan. Ik keek er zo naar uit, naar iedereen die langs zou komen. Helaas viel dat, door de corona periode, behoorlijk in het water. Ik ben daar wel heel verdrietig over en kan daar nog steeds erg verdrietig over zijn. Ik had nog hoop om zelf afgelopen december naar Nederland te kunnen gaan, maar ik vind het te veel gedoe op dit moment. Nog steeds, 16 maanden later, heeft bijna niemand Aslan nog gezien. Eigenlijk bizar, want over een week of 10 beval ik alweer van de tweede. Zal je zien, eer dat mensen op ‘kraambezoek’ komen, zijn alle twee mijn kindjes al boven een jaar. Eer dat wij een keer naar Nederland gaan, is Aslan misschien wel al een echte peuter. Eigenlijk heeft het niet direct iets te maken met heimwee naar Nederland, maar doordat ik zo weinig mensen gezien heb de afgelopen periode, mis ik Nederland daardoor wel.

Op welke momenten zou jij echt heimwee naar Nederland hebben?

No Comments

    Leave a Reply