Menu
Bestemmingen / Cappadocië / Reizen naar Turkije

Beleef Cappadocië | De mooiste regio van Turkije

Cappadocië

Een van de mooiste gebieden in Turkije, vol sprookjesachtige grotwoningen, rotsvalleien en ondergrondse steden. Als je van reizen houdt, dan moet deze regio zeker op je lijstje komen te staan. Ontdek dit prachtige landschap lopend, te paard of op grote hoogte. Neem alle informatie hier beneden in je op en maak van Cappadocië je beste trip ooit!

Over Cappadocië

Zoals gezegd, Cappadocië is een van de mooiste plekken in Turkije en misschien wel in de wereld. Het is geen dorp, geen stad. Het is een regio in de stad Nevşehir, in het midden van Turkije, ongeveer 300 km ten zuidoosten van Ankara, in de provincie Anatolië. Wat het zo bijzonder maakt? Het landschap van Cappadocië is werkelijk waar wonderschoon. Het bestaat enerzijds uit tufsteenlandschap, die zijn ontstaan door uitbarstingen van vulkanen. Anderzijds bestaat het uit kalksteen waarin karstverschijnselen te zien zijn. Door langzame verwering en de verschillende gesteentetypen die elk anders en met een andere snelheid eroderen, is een prachtig, bijzonder en grillig landschap ontstaan. Ook zijn er complete ondergrondse steden uitgeharkt. Het zal je dan ook niets verbazen dat deze regio op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat.

Beleef Cappadocië

Ik kan uren en uren schrijven over deze prachtige regio, maar het is gewoon onmogelijk om dit te doen in één artikel. Daarom vind je hier in ieder geval de belangrijkste dingen die je gezien en gedaan moet hebben.

De populairste plaatsen in Cappadocië

 • Uçhisar
 • Göreme
 • Avanos
 • Ürgüp

Bijna alle prachtige dingen die je kunt zien, in Cappadocië, zijn gelegen in deze gebieden. Bezoek dus deze vier plaatsen en je kan bijna niets gemist hebben!

De bezienswaardigheden in Cappadocië

De ondergrondse steden

Wist jij dat er 36 ondergrondse steden liggen in Cappadocië? Ze worden gebruikt als graftombe, opslagplaats voor voedsel of als schuilplaats. De steden zijn volledig in het vulkanische tufsteen uitgehakt en vormen met hun smalle tunnels en woonruimtes echte labyrinten. De meest uitgestrekte en bekendste ondergrondse stad is Kaymakli. Als toerist kun je de bovenste vier verdiepingen bezoeken. Je moet alleen niet claustrofobisch zijn, want de ruimtes zijn erg klein. Een andere ondergrondse stad die je eigenlijk niet mag missen is Derinkuyu, de diepste van allemaal. Andere ondergrondse steden daar zijn bijvoorbeeld Mazi, Acigöl en Tatlarin. Het is een bijzondere ervaring om deze ondergrondse steden met eigen ogen te zien.

De valleien

Cappadocië kent talloze valleien, allemaal even mooi en het bezoeken waard. De Devrent Valley is daar een van. Deze vallei wordt ook wel Fantasy Valley genoemd. Er staan hier geweldige, absurde rotsformaties, waar je, met een beetje fantasie, de mooiste dieren in kan zien. Ook de monnikenvallei mag je zeker niet missen. De smalle rotsen hebben, door de verschillen in erosie, een soort hoedjes gekregen. Gekscherend wordt deze vallei dan ook wel de Love Valley genoemd. Ach, kijk de foto hieronder en oordeel zelf waarom. Overigens zijn er nog veel meer valleien de moeite waard, zoals de Zemi Valley, Pasabag Valley, Pigeon Valley, Red Valley, Swords Valley en de Rose Valley.

Love Valley

Kasteel van Uçhisar

De plaats Uçhisar is gebouwd rondom een gigantische uitgehakt kasteel. De rots vol grotwoningen torent tientallen meters boven het dorpje uit en is te zien vanuit de wijde omtrekt. De vele tunnels werden gebruikt als toevluchtsoord door de dorpelingen toen vijandelijke legers binnenvielen. Het letterlijke hoogtepunt van deze trip is de klim naar het hoogste punt. Vanuit daar heb je namelijk een prachtig uitzicht tijdens zonsondergang. Een tip, neem wel een flesje water mee, want je zal veel moeten lopen en klimmen.

Kasteel van Uchisar

Ballonvaart

Cappadocië staat voornamelijk bekend om haar ballonvaart. We kennen eigenlijk allemaal wel de foto’s uit Turkije van de enorme hoeveelheden luchtballonnen. Als je in Cappadocië bent, mag deze trip natuurlijk absoluut niet ontbreken. Het is zeker niet goedkoop, maar deze ervaring ga je nooit meer vergeten.

Paardrijden

Cappadocië is een echte toeristentrekpleister en het kan er dan ook heel druk zijn. Hou je niet van drukte? Kies er dan voor om deze regio te ontdekken vanaf de rug van het paard. Ontdek de plekjes waar je normaal lopend niet komt. Het geeft een hele andere dimensie aan deze trip.

Shoppen in Cappadocië

De meeste populaire dingen om te kopen in Cappadocië zijn vloerkleden uit Anatolië, aardewerk welke je zelf gemaakt heb in één van de aardewerkwinkels, de beroemde Cappadocië wijnen en handgemaakte souvenirs.

Museumpas Cappadocië

Een trip naar Cappadocië kun je zo duur maken als je zelf wil. Toch, als je alles wilt bezoeken, moet je best een aardige duit in het zakje doen. Gelukkig is er een speciale museumpas in Cappadocië. De pas kost 190 lira en is geldig voor drie dagen. De volgende bezienswaardigheden kun je met deze pas bezoeken:

 • IHLARA VALLEY
 • DERİNKUYU UNDERGROUND CITY
 • GÖREME OPEN AİR MUSEUM
 • KAYMAKLI UNDERGROUND CITY
 • ÖZKONAK UNDERGROUND CITY
 • NEVŞEHİR MUSEUM
 • NEVŞEHİR ÇAVUŞİN ARCHAEOLOGICAL SITE ÇAVUŞİN
  CHURCH
 • NEVŞEHİR HACIBEKTAŞ MUSEUM
 • NEVŞEHİR ZELVE-PAŞABAĞLAR ARCHAEOLOGICAL SITE
 • AKSARAY MONASTERY VALLEY
 • AKSARAY MUSEUM
 • NEVŞEHİR GÜLŞEHİR-ST. JEAN CHURCH
 • THE DARK CHURCH (GÖREME)

Hoe kom je in Cappadocië

Met het vliegtuig

Cappadocië is prima te bereiken met het vliegtuig. Vlieg vanaf Istanbul in een uurtje naar Kayseri of Nevşehir airport. Ook via Amsterdam is Cappadocië goed te bereiken. Vlieg met SunExpress voor amper €150,- rechtstreeks op Kayseri airport. Of, via een tussenstop op Istanbul, met Turkish Airlines naar Nevşehir Airport. Daarna heb je alleen nog vervoer nodig naar je hotel. De meeste hotels hebben een shuttleservice, vraag hier dus zeker even naar, voordat je vertrekt.

Rondreizen vanuit Nederland

Wil jij Cappadocië graag bezoeken, maar vind je het op eigen houtje toch een beetje eng? Dan kun je gelukkig ook bij verschillende reisaanbieders in Nederland een rondreis boeken.

Waar kun je het beste verblijven?

Verblijven in een van de Cappadocië Cave Hotels is erg populair. Göreme, Ürgüp, Uçhisar en Avanos zijn de meest populaire plaatsen om te verblijven. De meeste hotels worden gerund bij families of zijn onafhankelijk. Ze zijn kleinschalig en hebben vaak maar 10-20 kamers, omdat het bouwen van hoge gebouwen niet is toegestaan.

Cave Hotel in Cappadocië
Voorbeeld van een Cave Hotel

Welke regio past het beste bij jouw wensen:

 • Göreme is een fijne plaats om te verblijven, vanwege zijn locatie. Het is bijvoorbeeld dicht bij het Goreme Openlucht museum en bij de beide valleien.
 • Ürgüp is een groter dorp en is bij toeristen de meest populaire plaats om te verblijven. Dit komt voornamelijk doordat zij meer aanbod heeft aan restaurants en ander nachtleven. Na een dag trekken door de valleien, zijn we allemaal wel toe aan een beetje ontspanning.
 • Uçhisar is gelegen op een heuvel net voor de regio Göreme. Deze plaats moet zeker op je lijstje, als jij van kleinschalig houdt. Het kent een echte familiesfeer en de zonsondergang is hier werkelijk waar adembenemend. In deze plek vind je ook onder andere het kasteel van Uçhisar.
 • Avanos ligt meer op afstand, als je het vergelijkt met de bovenste drie plekken. In Avanos woont voornamelijk de lokale bevolking. Je vindt hier dus bijvoorbeeld meer lokale restaurants, supermarkten en groentewinkels.

Wat je ook besluit, waar je ook verblijft, jouw trip naar Cappadocië wordt sowieso een ervaring die je nooit meer gaat vergeten.

No Comments

  Leave a Reply