Menu
Ons leven in Turkije / Persoonlijk

Mijn liefde voor to-do-lijstjes. Structuur en orde in huis

to-do-lijstjes

Mijn lieve volgers op Instagram weten dit al langer, maar ik heb echt een hele grote liefde voor to-do-lijstjes. Elke dag heb ik een nieuw lijstje, die ik weer vol enthousiasme deel. Inmiddels heb ik ook andere al warm weten te maken voor dezelfde liefde. Het is ook gewoon super handig! Maar waar komt deze liefde toch vandaan? Hoe pak ik het aan en hoe zien mijn lijstjes er uit?

Waarom maak ik gebruik van to-do-lijstjes?

Zoek het woord chaoot op in het woordenboek, en mijn naam staat daar achter. Zoek daarna het woord uitsteller op, ook daar staat mijn naam achter. Een chaotische uitsteller dus. Niet echt een goede combinatie als huismoeder. Ik had, doordat ik vaak dingen zolang uitstelde, geen overzicht meer. Geen idee wanneer ik iets voor het laatst schoongemaakt had bijvoorbeeld. Toen wij verhuisde naar ons nieuwe appartement, besloot ik om dit aan te pakken. Met succes! Ineens heb ik weer overzicht. Ineens wist ik precies wat ik gedaan had en wanneer. Ik vind het ook nog eens leuk, het wegstrepen van de taken door de dag heen.

Hoe pak ik het aan?

Ik heb eigenlijk drie to-do-lijstjes. Twee daarvan zijn standaard lijstjes en hebben eigenlijk alleen maar te maken met het huishouden. Zo staat er op het eerste lijstje, de weeklijst, precies op wat ik op welke dag in de week gedaan wil hebben. Ook heb ik een daglijst, waarop staat wat ik elke dag gedaan wil hebben, per ruimte in het huis. Bijvoorbeeld in de woonkamer een doekje over de tafels, even de meubels afstoffen en vegen. Mijn huis kan nog steeds een enorme rotzooi zijn door de dag heen, maar door dit soort taken toch te doen, is het altijd schoon. Ik zeg altijd maar zo: ‘Je kan zien dat er in mijn huis geleefd wordt, maar het is nooit vies.’ Dat geeft mij rust.

Het derde lijstje is een to-do-lijstje, die ik elke ochtend maak. Daarop zet ik onder andere de weektaken op, dus de schoonmaaktaken van die dag. Verder zet ik er op wat ik nog meer wil doen op die dag. Heerlijk overzichtelijk. Elke volbrachte taak streep ik lekker weg. Zo blijft er steeds minder over.

Hoe zorg ik dat ze werken?

To-do-lijstjes zijn leuk, maar ze moeten ook effectief zijn. Ze moeten werken. Hoe zorg ik er nou voor dat ze werken? Ik let er onder andere op, dat ik er niet meer dan vijf taken per dag opzet. Te veel betekent onhaalbaar, betekent uitstellen. Tenminste, voor mij dan. Korte, duidelijk taken. Dat is wat werkt voor mij. Natuurlijk doe ik ook wel eens iets extra’s, maar altijd pas nadat ik af heb wat ik af moet hebben.

Ben ik helemaal geen uitsteller meer?

Oh zeker wel. Ik heb ook wel eens een slechte dag, zeker nu ik zwanger ben. Dat er echt niks uit mijn handen komt of dat ik gewoon heel moe ben. Dan maak ik dus mijn lijstje korter. Dan doe ik alleen de broodnodige dingen. De rest schrijf ik overigens wel op. Als ik dan ineens energie vindt, dan doe ik er nog wel een taak bij. Lukt dat niet, dan is het ook niet erg. Wat ik dan juist fijn vindt aan mijn lijstjes, is dat ik dan ook het overzicht heb wat ik niet gedaan heb. Daardoor pak ik het de volgende dag gewoon weer makkelijker op. Ik overdrijf niet, als ik zeg dat dit mijn leven als huismoeder zoveel fijner gemaakt heeft. Structuur en orde. Ineens hou ik er van!

Werk jij met to-do-lijstjes en hoe pak jij het aan?

8 Comments

 • Giulia
  12 april 2021 at 11:24

  Leuk om te lezen hoe jij het aanpakt! Ik werk soms wel met echte lijstjes, soms niet. Maar ik houd sowieso al mijn werk bij in Trello en zet wat ik per dag moet doen qua werk en andere belangrijke dingen in mijn Google agenda, dus dat kun je ook wel als een soort to-do-lijstje zien. Ik vind het echter heerlijk om af te strepen, dus dat doe ik soms ook nog wel eens, haha!

  Reply
  • The Enmek Family
   12 april 2021 at 13:12

   Dankjewel. Jij ook bedankt. Ik kende Trello niet, omdat ik niet werk. Dus de lijstjes zijn allemaal heel vrijblijvend. Wel fijn dat er zoiets bestaat! En Google agenda is ook altijd handig, heb je gelukkig ook altijd bij de hand!

   Reply
 • Lindaschrijfthetop
  12 april 2021 at 12:43

  Ik ben geen uitstellen maar wel heel vergeetachtig. Ik maak geen lijstjes. Maar geef mezelf wel per dag 2 taken om te doen.

  Reply
  • The Enmek Family
   12 april 2021 at 13:12

   Oh ja, vergeetachtig was ik nog vergeten (haha) te benoemen. Maar wat goed, dat dat dan lukt, door jezelf 2 taken per dag te geven!

   Reply
 • ingrid
  12 april 2021 at 14:26

  ja ik werk ook met lijstje maar niet voor de dagelijkse dingen maar juist de extra’s

  Reply
 • Melanie Hoogvliet
  15 april 2021 at 10:43

  Ik word juist heel erg onrustig van to do lijstjes! Maar dat komt vooral omdat ik ze vaak lichamelijk niet na kan komen en dat is zonden.

  Reply
  • The Enmek Family
   19 april 2021 at 07:38

   Ja, dat snap ik dan helemaal. Dan word je er waarschijnlijk juist alleen maar onrustiger van!

   Reply

Leave a Reply