Menu
Baby & Kind / Persoonlijk

Ontwikkeling baby | De eerste 16 maanden met Aslan

Ontwikkeling baby eerste 16 maanden

Ja, je leest het goed. Over minder dan twee weken is Aslan alweer 16 maanden. Bizar eigenlijk hoe hard het gaat. Op mijn vorige blog hield ik elke maand zijn ontwikkeling bij. Misschien is het wel leuk om even terug te kijken op zijn ontwikkeling als baby in de eerste 16 maanden. Dan plaats ik hierna weer elke maand een nieuwe update.

0-6 maanden

Het liefst sla ik deze periode het gewoon lekker over. Ik heb het al zo vaak gezegd, maar Aslan was een echte huilbaby. Hij huilde zoveel, dat hij eigenlijk de eerste 5 maanden bijna niets deed. Op zijn buik liggen was krijsen, op zijn rug liggen was krijsen. Oh ja, zitten, dat deed hij wel graag. Naar mensen kijken en alles in zich opnemen ook. Hij draaide weliswaar vanaf een week of 11 beide kanten op, maar dat was maar een paar keer. Daarna heeft hij dat denk ik zeker een maand of 2 niet meer gedaan. Tot hij 5,5e maand was. Hij draaide ineens van rug naar buik en begon te kruipen. Eigenlijk uit het niets. Hij tijgerde wel eens wat, maar dat was misschien op één hand te tellen. Het verbaasde mij eigenlijk dat hij hier dan weer zo snel in was. Niets oefenen, gewoon meteen doen.

Kruipen met 5,5e maand

6-12 maanden

De periode waarin hier het meest gebeurde. Met 6 maanden kroop Aslan perfect. Nog geen maand later ging hij staan en liep hij ook meteen langs de meubels. Eigenlijk bizar, alles wat hij deed, kon hij meteen heel goed. De twee maanden die daar op volgde, was hij daar nog steeds druk mee bezig. Hij kon met 8 maanden bijvoorbeeld al perfect achter zijn loopwagen lopen. Het zal je dan ook niets verbazen dat, met amper 9 maanden, hij zijn eerste stapjes zette. Ook natuurlijk meteen perfect. Tot op de dag van vandaag, is hij geen enkele keer gevallen tijdens het lopen.

Lopen met amper 9 maanden

12-16 maanden

Motorisch gaat het eigenlijk nog steeds hartstikke goed. Er viel niet meer heel veel te leren voor hem natuurlijk. Tegenwoordig rent hij en kan hij tegen een bal aantrappen. Dat vindt hij dan ook meteen het leukste om te doen. Sociaal loopt hij wel een beetje achter, heb ik het idee. Zelf spelen kan hij niet, hij vindt helemaal niets leuk bijvoorbeeld.

Ook heb ik nu pas het gevoel dat hij een beetje begint te praten. Hij heeft als baby zijnde nooit gebrabbeld. Dat haalt hij inmiddels wel ruimschoots in. Hele verhalen komen er uit. Pas de laatste weken kan ik er soms wat uithalen en begint hij ook wat meer losse woordjes te zeggen. Zo noemt hij een hond een ‘wafwaf’. Een kat is ‘meh’ en een luier is ‘bez’. Zo heeft hij nog wel meer van dat soort dingen, waarvan ik weet wat hij bedoelt. Ook gebruikt hij zowel Nederlandse als Turkse woorden om iets aan te duiden, dat vind ik dan wel weer heel knap. Ik ben wel benieuwd wanneer hij dat praten een beetje begint op te pakken hoor, het zal ook weer een stuk frustratie schelen bij hem. Hij wil zo graag dingen vertellen, alleen hij wordt vaak boos, omdat niemand hem begrijpt.

Hoe verliep de ontwikkeling bij jullie baby?

No Comments

    Leave a Reply