Menu
Praktische info / Reizen naar Turkije

Reizen in Coronatijd naar Turkije: 4 dingen die je moet weten

Reizen naar Turkije in Coronatijd

2021, nog steeds houdt Corona de wereld in zijn greep. Reizen lijkt in 2021 wel moeilijker dan het jaar hiervoor. Sowieso is reizen niet meer zo vanzelfsprekend als het was. Even snel een ticket boeken kun je wel vergeten. Eerst moet je toch nog even de nodige voorbereidingen treffen. Moet jij toch een noodzakelijke reis maken naar Turkije en moet je dus reizen in Coronatijd naar Turkije? Dan lees je hier met welke 4 dingen je rekening moet houden.

1. Het reisadvies van de Nederlandse overheid

Per land geeft de Nederlandse overheid aan in welk land het veilig is en in welk land niet. De adviezen worden met een kleurcode aangegeven. Groen betekent dat het veilig is, ook bij geel mag je reizen, bij oranje zijn alleen noodzakelijke reizen toegestaan en bij rood wordt er afgeraden om te reizen. Deze kleurcodes bestonden al voor de Corona, maar op dit moment wordt het voornamelijk gebruikt om te laten zien hoeveel besmettingen een land heeft en of het veilig is. Op dit moment staat de hele wereld op oranje. Dit betekent dat alleen noodzakelijke reizen zijn toegestaan. Dat geldt dus ook voor Turkije.

Het is niet zo dat er op Schiphol wordt gevraagd waar je naar toegaat en waarom. Je moet dus voor jezelf de afweging maken of jouw reis noodzakelijk is.

LET OP! Een oranje kleurcode kan wel van invloed zijn op je zorg- en reisverzekering. De meeste reisverzekeringen vergoeden bijvoorbeeld geen Corona gerelateerde dingen meer op het moment dat een land al de oranje kleurcode had. Het is dus erg belangrijk dat je dit, voor vertrek, uitzoekt. Je wil natuurlijk niet voor onverwachte verrassingen komen te staan, mocht je wel ziek worden.

2. De regels in Turkije

Wat heb je nodig om te reizen naar Turkije in Coronatijd?

 • Alle reizigers vanaf 6 jaar moeten een negatieve COVID-19 (PCR)test kunnen voorleggen. De test mag bij vertrek van de vlucht naar Turkije niet ouder zijn dan 72 uur. Let op: Dit moet inclusief reiscertificaat. De GGD geeft deze niet af. Je moet dus een PCR test laten doen bij een commerciële partij.
 • Vanaf 14 maart moeten alle reizigers een ‘Formulier voor toegang tot Turkije‘ binnen 72 uur voor vertrek van de vlucht elektronisch invullen. Als je dit invult, krijg je een speciale HES-code toegewezen. Hieronder lees je waarom dit in Turkije zo belangrijk is.

Welke coronamaatregelen gelden er op dit moment in Turkije?

De provincies van het land worden ingedeeld in vier risicocategorieën. Te weten laag (blauw), gemiddeld (geel), hoog (oranje) en zeer hoog risico (rood). Op dit moment zijn de meeste provincies rood gekleurd en daarom ga ik ook uit van de maatregelen in die provincies.

De kaart met de categorie van elke provincie is te raadplegen op de website van het Ministerie van Volksgezondheid. Hier zie je ook hoe het er voor staat in Turkije omtrent Corona.

De regels (op moment van schrijven 6 april 2021)

 • Je bent verplicht overal een masker te dragen, ook buiten op straat.
 • Om tot bepaalde openbare plaatsen toegang te krijgen, zoals winkelcentra, markten of restaurants, moet je over een HES-code beschikken. Deze code krijg je automatisch opgestuurd als je het ‘Formulier voor toegang tot Turkije‘ invult.
 • Er geldt een avondklok van 21.00 tot 05.00
 • Er is een volledige weekend lockdown van vrijdagavond tot maandagochtend
 • Restaurants en cafés zijn geopend van 07.00 tot 19.00
 • Kinderen en jongeren onder de 20 mogen doordeweeks alleen naar buiten van 14.00 tot 18.00
 • 65-plussers mogen doordeweeks alleen naar buiten van 10.00 tot 14.00
 • Markten, winkels en winkelcentra zijn wel open

Officieel gelden de maatregelen alleen voor de bevolking. Als toerist ben je voor de meeste regels, zoals de lockdown en avondklok, vrijgesteld. Ik moet het er bij vertellen en je mag er zelf mee doen wat je wilt. Zelf zou ik het niet fijn vinden, als ik weet dat de bevolking zelf thuiszit, om dan als toerist alle maatregelen te negeren. Helaas denkt niet iedereen er zo over. Je moet voor jezelf die afweging maken.

LET OP! Vanaf 14 april gaat Turkije weer een beetje meer op slot. Zo zullen bijvoorbeeld alle restaurants en cafés de hele Ramadanmaand sluiten (met uitzondering van afhaal en bestellen). De winkels blijven, voor zover nu bekend, wel open.

3. Hoe vliegen van Nederland naar Turkije?

Nederlandse vliegtuigmaatschappijen vliegen op dit moment niet naar Turkije, dit vanwege het risiconiveau. Andere vliegtuigmaatschappijen maken daar nu gretig gebruik van en er is dus genoeg aanbod van vliegreizen naar Turkije. Vlieg gemakkelijk vanaf Amsterdam naar Turkije met bijvoorbeeld Turkish Airlines, SunExpress of Pegasus. Overigens zullen de meeste vluchten, afhankelijk waar je naar toe gaat, wel met een overstap zijn op Istanbul.

4. De regels om terug naar Nederland te vliegen

Als je naar Turkije vliegt, moet je ook rekening houden dat je weer terug naar Nederland moet. Ook Nederland stelt hiervoor verschillende eisen:

 • Een (digitale) officiële negatieve COVID-19-testuitslag (PCR) (voor personen van 13 jaar en ouder)
  – Is de PCR test als u gaat boarden maximaal 24 uur oud, dan heb je geen sneltest meer nodig.
  – Is de PCR-test ouder dan 24 uur? Dan moet je ook in het bezit zijn van een negatieve sneltest van maximaal 24 uur oud bij het boarden.
 • Je moet in het bezit zijn van een ingevulde gezondheidsverklaring. Ook reizigers onder de 13 jaar moeten deze gezondheidsverklaring invullen.
 • Je moet direct voor 10 dagen in thuisquarantaine bij aankomst in Nederland. Op dag 5 kun je een coronatest doen via de GGD, en als blijkt dat je geen Corona hebt, mag je uit quarantaine.

Heb jij nog een aanvulling op dit artikel of vragen over reizen naar Turkije in Coronatijd? Laat dan vooral even een reactie achter of stuur mij even een mail.

No Comments

  Leave a Reply