Menu
Baby & Kind / Persoonlijk

Tweede zwangerschap en nog een dreumes thuis

Tweede zwangerschap en een dreumes

Wat had ik het zwaar in mijn eerste zwangerschap. Dacht ik. Nu lach ik er om. Het is niets in vergelijking met nu. Zwanger zijn en een dreumes thuis. Ik vind het serieus heel anders, veel zwaarder. Wat maakt het combineren van een tweede zwangerschap en een dreumes thuis nou zwaar? Maar vooral, hoe probeer ik het voor mezelf toch een beetje makkelijker te maken?

Wat maakt het voor mij zwaar?

In het begin merkte ik niet zoveel verschil hoor. Ik had amper tot geen klachten en Aslan was eigenlijk vanaf 9 maanden een heel makkelijk kind. Snel tevreden. Nu ik 32 weken zwanger ben, vind ik het uiteraard wel zwaarder worden. Ook best logisch, toch? Maar wat maakt dat ik mijn tweede zwangerschap zwaarder vindt, nu er ook nog een dreumes rondloopt?

 • Geen middagdutje: Ik ben mij er erg van bewust dat dit per kind verschilt. Toch weet ik, dat ik het in mijn eerste zwangerschap heerlijk vond om in de middag even mijn ogen dicht te doen. Nu, met een dreumes in huis, heb ik er misschien nog wel meer behoefte aan. Helaas. Ik heb een dreumes die geen fan is van middagdutjes. 30 minuten is al veel en dat is net te kort voor mij om ook even te gaan liggen. Het betekent vaak we dat ik soms om 19.00 ’s avonds al lekker in bed lig.
 • Sprong 10: Aslan was tot twee weken geleden een hele makkelijke dreumes. Inmiddels zit hij in sprong 10 (ja, ik geloof daar in) en is het echt pittig. Ik weet dat hij behoefte heeft aan strenge regels, aan duidelijkheid en aan regelmaat. Dat is zeker rond deze periode echt belangrijk. Alleen met een dikke buik achter een dreumes aanrennen, omdat hij iets doet wat niet mag.. daar heb ik gewoon vaak geen zin in. Het resultaat? Ik laat hem vaak toch dingen doen, die niet mogen. Daardoor is hij mij echt aan het uitproberen. Gelukkig is mijn moeder nu hier, waardoor we weer een beetje de teugels aanhalen. Ik wil mijn kind ook niet volledig verpesten, doordat ik zwanger ben.
 • Alles alleen moeten doen: Mijn man was tijdens mijn eerste zwangerschap ook nooit thuis. Dat vond ik eigenlijk niet zo erg. Ik kon alles doen wanneer ik zelf wilde. Was ik moe? Ging ik slapen. Had ik honger? Dan maakte ik eten. Deze zwangerschap vond ik het wel pittig. De zwangerschap, het zorgen voor de baby en het huishouden. Alles komt op mijn schouders neer. Ik kan het niet even een dag uitstellen, want de volgende dag moest ik dan dubbel zo veel doen. Dat werkt ook niet. Dus ja, af en toe had het wel fijn geweest als mijn man iets meer thuis geweest was. Dat je gewoon iets meer taken kan verdelen. Maar ja, het is niet anders, we wisten (ik wist) dit van te voren.

Hoe probeer ik het combineren makkelijker te maken voor mezelf?

 • Makkelijker naar Aslan toe: Waar ik het hierboven een nadeel noemde, is dit ook wel degelijk een voordeel. Ik ben naar Aslan toe een stuk makkelijker. Uiteraard zijn er nog steeds dingen die hij niet mag, zijn er nog steeds regels. Ik ben alleen gestopt met constant de strijd aan te gaan om simpele dingen. Een koekje vlak voor het eten, prima vriend. Een uurtje tv kijken, zodat ik ook even op de bank kan liggen, ook goed. Ik maak mij daar niet meer zo druk om. Vast herkenbaar, hoop ik?
 • Niet zo druk maken om praktische zaken: Bij de eerste zwangerschap, was alles met een week of 34 wel klaar. Kinderkamer, kleren waren gewassen en de vluchtkoffer staat al klaar. Deze zwangerschap maak ik mij niet zo druk. We hebben, als het goed is, nog minimaal een week of 8. Genoeg tijd om dit soort dingen te doen en te regelen. Lukt het vandaag niet, dan is volgende week ook prima.
 • To-do-lijstjes maken: Ik ben groot fan van het maken van to-do-lijstjes. Zeker nu. Ze helpen mij echt deze tweede zwangerschap door. Ik maak voornamelijk lijstjes met dagtaken. Wat moet ik vandaag echt doen? Als dat af is, dan weet ik, het belangrijkste is gedaan. Meer is niet nodig. Dat brengt een hele hoop rust.
 • Hulp inschakelen: Wordt het allemaal te veel? Schakel dan hulp in. Ook ik heb dat gedaan. Ik heb mijn moeder gevraagd om rond deze periode naar Turkije te komen. Zo kan ik toch even in de middag een uurtje mijn ogen dicht doen of kan zij toch af en toe Aslan even meenemen. Het maakt het gewoon allemaal iets makkelijker.

Ik moet er wel eerlijk bij zeggen, Aslan liep gelukkig al met 9 maanden en houdt er niet van om opgetild te worden. Dat is wel echt een vette pluspunt nu. Ik kan mij voorstellen dat, als jouw kind pas net loopt, dat dit nog een heel stuk zwaarder is!

Hoe vond jij het combineren van een tweede zwangerschap en een kind?

14 Comments

 • Mamaenmeisje
  26 april 2021 at 18:25

  Zoooo herkenbaar. Ik was daar niet
  Voldoende op voorbereid terwijl mensen daar wel al over verteld hadden die mij voor waren gegaan. Als ik ooit nog zwanger zou worden ga ik me hier psychisch echt beter op voorbereiden.

  Reply
  • The Enmek Family
   29 april 2021 at 06:41

   Klopt, hier ook die zeiden dat het pittig was. De eerste maanden dacht ik, waar maakten die zich druk om. Inmiddels snap ik wat ze bedoelen haha. Dit is de laatste voor ons, hierna is het klaar, maar anders had ik voor een derde ook een stuk langer gewacht!

   Reply
 • Tessa
  27 april 2021 at 14:54

  Ik denk dat dit voor veel moeders herkenbaar is

  Reply
 • Jeanine
  27 april 2021 at 16:11

  Klinkt heftig! Maar goed dat je hulp inschakelt, fijn dat je moeder er is. Succes de komende weken!

  Groet Jeanine!
  @jajofotografie

  Reply
  • The Enmek Family
   29 april 2021 at 06:42

   Ja toch, maakt het een stuk makkelijker. Bedankt in ieder geval!

   Reply
 • Lindaschrijfthetop
  28 april 2021 at 16:44

  Mijn keuze was om al die redenen bewust om pas een tweede kind te krijge zodra de oudste 3 was en geen luiers meer had.

  Reply
  • The Enmek Family
   29 april 2021 at 06:42

   Ik snap jouw keuze helemaal. Als ik alles van te voren had geweten, dan had ik misschien ook wel een andere keuze gemaakt. Maar ja, aan de andere kant, lijkt het mij toch wel weer heel leuk!

   Reply
 • Jadis
  29 april 2021 at 06:30

  Lijkt me heel pittig! Maar ook zo bijzonder om mee te maken.

  Reply
 • Manon Haisch
  2 mei 2021 at 15:06

  Lastige situatie. Fijn dat je hulp krijgt.

  Reply
 • rachel
  3 mei 2021 at 09:58

  tegen mij zei iedereen dat het zwaar zou zijn maar het geluk dat ik had was dat mijn jongste toen gewoon heel veel sliep dus ik gewoon mijn powernappies kon doen smiddags. en toen de tweede geboren was, nog steeds geluk want de jongste was ook gek op slapen 😀

  Reply
  • The Enmek Family
   5 mei 2021 at 06:16

   Haha, dan heb je zeker geluk. Heerlijk toch! Ik hoop dat de volgende toch ook wat beter slaapt dan Aslan!

   Reply

Leave a Reply