Menu
Praktische Info / Wonen in Turkije

Vaccineren in het buitenland | Coronavaccin in Turkije

Coronavaccin in Turkije

Hoe zit het als je geëmigreerd bent naar het buitenland en het Coronavaccin? In principe raadt de Rijksoverheid aan om te vaccineren in het land waar je woont. Lukt dit niet, dan krijgt ook iedereen die ingeschreven staat in het RNI, een uitnodiging voor het Coronavaccin in Nederland. Daarvoor moet je uiteraard wel naar Nederland toe. Het makkelijkste is dus om je te laten vaccineren in het buitenland. In dit artikel lees jij hoe je je aanmeldt voor het Coronavaccin in Turkije. Het is eigenlijk heel makkelijk, maar ik kan mij voorstellen dat je misschien niet zo goed weet hoe het moet. Ik heb een stappenplan gemaakt. Volg deze en je zal zien hoe snel het eigenlijk gaat!

Stappenplan Coronavaccin in Turkije

Stap 1

Aanmelden voor de Turkse overheidsapplicatie (e-Devlet)

Aanmelden voor het Coronavaccin gaat in Turkije via de overheidsapplicaties. Hiervoor heb je eerst een code nodig om je aan te melden via e-Devlet. Deze code kun je heel makkelijk ophalen bij het dichtstbijzijnde PTT-kantoor. Het enige wat je hiervoor nodig hebt is je Ikamet (verblijfsvergunning), paspoort en 2 lira. Vervolgens krijg je dus een envelop waar je persoonlijke code instaat.

Hoe meld je je aan?

Je kan de e-Devlet applicatie downloaden via je Smartphone. Ook kan het uiteraard gewoon via de computer. Ga naar https://giris.turkiye.gov.tr/Giris/gir, vul daar je persoonlijke nummer in die op je Ikamet staat (beginnend met 99..). Voor het wachtwoord gebruik je de persoonlijke code, die in de envelop staat. Vervolgens ga je naar een volgende pagina, waar je een eigen wachtwoord aanmaakt. De persoonlijke code in de envelop gebruik je dus maar één keer. Vanaf nu log je altijd in met je persoonlijk nummer en het wachtwoord die jij net hebt aangevraagd.

Stap 2

Inloggen op e-Nabiz en MHRS

De afspraak voor het Coronavaccin gaat via de overheidsapplicaties ‘e-Nabız‘ en ‘MHRS’. Deze applicaties kun je downloaden op je smartphone, maar ook gewoon openen via de computer. ‘E-Nabız’ is de omgeving waar alles in staat over jouw gezondheid. ‘MHRS’ is het systeem wat je gebruikt om afspraken te maken in het ziekenhuis. Bij beide systemen log je in met je e-Devlet account. Dan gebruik je gewoon je persoonlijk nummer en het wachtwoord, die je gemaakt hebt bij stap 1. Let op! Je moet je altijd eerst registeren via stap 1, anders kun je deze applicaties niet gebruiken. Bij de eerste keer gebruik van e-Nabız en MHRS, krijg je een klein vragenlijstje. Zodra je dit hebt ingevuld, ga je meteen door naar het portaal. Je zal zien dat alles al in het systeem staat, zoals je naam en geboortedatum.

Stap 3

Hoe weet ik of ik in aanmerking kom voor het Coronavaccin?

Je komt er heel makkelijk achter of je al in aanmerking komt voor het Coronavaccin. Log in op je ‘e-Nabız’ Op het eerste scherm staat er meteen een rode button ‘COVID-19 Aşı Durumu’. Heel simpel, klik op deze button. Je krijgt of een scherm die meldt dat je nog niet in aanmerking komt. Of je gaat meteen door naar een scherm om een afspraak te maken.

Weet je heel zeker dat je wel in aanmerking komt voor het vaccin, maar kom je er niet doorheen? Blijf het een paar dagen proberen, soms duurt het even voordat je er doorheen komt. Lukt het dan nog niet? Bel dan het nummer 182 voor meer informatie. Let op, ze spreken hier alleen Turks. Is jouw Turks dus niet zo goed, laat dan iemand anders bellen!

Stap 4

Een afspraak maken

Voer je alles goed uit tot stap 3 en kom je in aanmerking voor het vaccin, dan is het tijd om de afspraak te maken. Je wordt doorgestuurd naar MHRS en daar spreekt het eigenlijk allemaal voor zich. Eerst maak je de keuze welk vaccin je wil, Sinovac of BioNTech (Pfizer). Kies je voor Sinovac, dan kun je een afspraak maken bij de familiedokter (Sağlık ocağı). Wil je BioNTech (Pfizer), dan kun je terecht bij het dichtstbijzijnde ziekenhuis. Vervolgens kies je een datum en een tijd. Je afspraak is gemaakt. Je krijgt een SMS met de bevestiging en je kunt je afspraak ook terugvinden in e-Nabız en MHRS.

Stap 5

Naar de afspraak

Meldt je op de juiste datum en tijd op de goede locatie. Het personeel scant de barcode van het vaccin en zorgt dat het geregistreerd wordt met jou in het systeem. Hierdoor staat er in jouw overheidsapplicatie meteen dat je gevaccineerd bent met de eerste dosis. Heb jij gekozen voor BioNTech (Pfizer), dan moet je ook nog een aparte vragenlijst in vullen. Verder moet je, na het toedienen van het vaccin, even tien minuten blijven wachten. Dit wegens eventuele bijwerkingen.

Stap 6

Het tweede vaccin

Soms krijg je, na het toedienen van het eerste vaccin, al een afspraak voor het de tweede dosis. Dan maakt de gezondheidsmedewerker voor jou de afspraak. Is dit niet gedaan? Dan kun je dit ook weer heel makkelijk doen via e-Nabız.

 • Log in op e-Nabız
 • Ga weer naar de rode button ‘Covid-19 Aşı Durumu’
 • Kies uit ‘Aile Hekiminden randevu al’ voor een afspraak bij de familiedokter
 • Word je gevaccineerd met BioNTech (Pfizer), dan moet je kiezen voor ‘Hastaneden randevu al’
 • Doe vervolgens hetzelfde als in stap 4 en je afspraak voor je tweede dosis is gemaakt!

Stap 7

Je internationaal vaccinatiepaspoort opvragen

Zoals gezegd, het toedienen van het Coronavaccin wordt volledig geregistreerd in jouw e-Nabız. Hier staat precies in wanneer je gevaccineerd bent en met welk vaccin. Ook kun je meteen een vaccinatiepaspoort opvragen, waar alle informatie ook in het Engels staat beschreven.

 • Log in op e-Nabız
 • Druk op het icoontje ‘Aşı Takvimim’
 • Links onderin staat een rode button met ‘Covid-19 Aşı Durumu’
 • Rechts onderin staat ‘Vaccination Card’
 • Druk vervolgens rechtsonder op ‘Download’
 • Dit is je internationaal vaccinatiepaspoort, waar dus precies op staat welk vaccin je gehad hebt en op welke datum. Je kunt deze uitprinten, maar je kan hem dus ook elk moment opvragen via ‘e-Nabız’

Wat is jouw ervaring met de procedure voor het Coronavaccin in Turkije?

No Comments

  Leave a Reply