Menu
Praktische Info / Wonen in Turkije

Zwanger in Turkije. Hier moet je rekening mee houden

Zwanger in Turkije

Je bent geëmigreerd naar Turkije en komt er achter dat je zwanger bent. De een kiest er voor om de volledige zwangerschap en bevalling in Turkije te blijven, de ander gaat toch terug naar Nederland. Ik heb er voor gekozen om er zelfs speciaal voor naar Turkije te emigreren. Jij bent vast ook bezig met welke keuze je gaat maken. In dit artikel lees je hoe het is om zwanger te zijn in Turkije, hoe de bevalling in zijn werk gaat en wat je allemaal kunt verwachten. Hiermee hoop ik dat ik voor jou de keuze een stuk makkelijker kan maken!

Zwanger in Turkije en de bevalling

Ziekenhuis

In Nederland kun je, als alles goed gaat, kiezen tussen een thuisbevalling of bevallen in het ziekenhuis. In Turkije beval je altijd in het ziekenhuis. Makkelijk, zou je denken. Toch heb je hierin ook heel veel keuzes. Zo kun je kiezen om te bevallen in het staatsziekenhuis of een privéziekenhuis. Het staatsziekenhuis is goedkoop en lijkt daardoor een aantrekkelijke keuze. Je moet er alleen wel rekening mee houden dat ze daar ook iets conservatiever zijn. Zo is het zeker niet altijd vanzelfsprekend dat je partner er bij is. Verder ken ik verhalen, waarop je gewoon met vier vrouwen tegelijk op één kamer bevalt. Ook spreken ze over het algemeen minder goed Engels, is mijn ervaring. Uiteraard zijn dit verhalen van anderen en heb ik het zelf nooit meegemaakt.

Ik heb vanaf het begin af aan de keuze gemaakt om te bevallen in een privéziekenhuis. Mijn ervaring was erg goed. Mijn tip is vooral, ga in het begin bij beide ziekenhuizen langs. Doe een controle in het staatsziekenhuis, doe een controle in een privéziekenhuis. Leg je wensen op tafel en kijk waar jij je het fijnst voelt. Dat laatste is bij bevallen echt het allerbelangrijkste!

Dokter/gynaecoloog

In Turkije ga je altijd naar een gynaecoloog. Of die nu in het ziekenhuis gevestigd is of in een privékliniek. Een gynaecoloog in het ziekenhuis is natuurlijk goedkoper, zij zijn in dienst van het ziekenhuis zelf. Als je voor een gynaecoloog uit een privékliniek kiest, dan ben je meer geld kwijt. Dit komt omdat deze gynaecoloog ook gewoon de bevallingen doet in het ziekenhuis. Je betaalt het ziekenhuis én de gynaecoloog apart. Mijn tip is om vooral naar ervaringen te vragen om je heen. Zo ben ik uiteindelijk ook uitgekomen bij mijn gynaecoloog. Perfect Engels, legt alles goed uit, luistert naar je en het allerbelangrijkste, voert een natuurlijke bevalling uit.

Dit laatste is wel even een dingetje om rekening mee te houden. Niet elke gynaecoloog in Turkije is fan van een natuurlijke bevalling. Dat is een cultuurverschilletje. Wil je dus op de natuurlijke manier bevallen, dan is dus belangrijk dat je juist daarop een goede gynaecoloog uitkiest, die jouw keuze van bevallen ook respecteert.

Controles

Als je kiest voor een privéziekenhuis of privégynaecoloog, dan kun je eigenlijk naar de dokter gaan wanneer je wilt. Nou is dat natuurlijk best logisch, want je betaalt er simpelweg gewoon voor. Bij mijn privégynaecoloog is elke 4 weken de standaard. Dan wordt je gewogen, je bloeddruk gemeten en een echo (ja, ook een 3D echo) gemaakt. Dit is altijd één prijs. Na 32 weken zwangerschap, ga je om de twee weken. Toch blijf je betalen voor elke 4 weken. Dat betekent dus dat je vanaf 32 weken altijd een van de twee controles gratis krijgt. Heb je extra controles nodig, ook dan is mijn ervaring, dat hij bijna nooit extra kosten berekend. Erg fijn dus, daardoor blijft de drempel laag om langs te gaan, als je je zorgen maakt.

Elke dokter werkt anders en daarom blijf ik er op hameren, vraag zoveel mogelijk informatie op je eerste afspraak. Zo kom je nooit voor onverwachte verrassingen te staan!

‘Sağlık Ocağı’

Als zwangere vrouw, krijg je ook extra controles in ‘Sağlık Ocağı’. Dit is eigenlijk een soort gebouw met allemaal familiedokters. Soort huisartsenpraktijk. Een keer in de zoveel weken ga je daar langs. Ze luisteren naar het hartje van de baby en kijken hoeveel kilo je weegt. Ook krijg je hier gratis vitaminepillen bijvoorbeeld. Rond de 24 weken krijg je ook nog een vaccinatie. Welke dit precies is, durf ik niet te zeggen. Sowieso zit Tetanus er in. Doe deze controles trouwens wel. Ze vinden het bij de ‘Sağlık Ocağı’ niet zo leuk als je ze overslaat. Ook is het gewoon makkelijker, als je je ergens zorgen overmaakt, dat je daar makkelijk even naar binnenstapt.

Na de bevalling

Borstvoeding geven

In Nederland heb je een keuze. Borstvoeding of flesvoeding. Ik merkte dat je dat in Turkije eigenlijk niet hebt. Ze leggen de baby gewoon aan je borst, klaar. Ik kende zelfs een verhaal van iemand die flesvoeding wilde geven, die daarvoor allerlei eigen risico verklaringen moest tekenen. Wat daar van waar is, dat weet ik uiteraard niet. Maar goed, het is dus wel iets om rekening mee te houden dus. Ze gaan er allemaal vanuit dat je borstvoeding geeft en iets anders is eigenlijk niet normaal. Nou beslis je natuurlijk altijd zelf, maar ik kan mij voorstellen, als je net moeder bent, dat het je wel onzeker maakt in je keuze.

Geen kraamzorg

Twijfel jij nog tussen bevallen in Turkije of in Nederland? Dan kan dit wel een dingetje zijn om rekening mee te houden. Er bestaat in Turkije niet zoiets als kraamzorg. Vaak is dit de taak van familie. Ik heb er voor gekozen om mijn moeder over te laten komen, die mij de eerste weken enorm geholpen heeft. Ik heb het denk ik dus niet gemist, behalve dan dat ik soms misschien wel meer behoefte had aan advies. Maar je ziet het, ook ik heb het gered en ik had echt niet een heel makkelijke baby.

Controle van de baby

In Nederland doet de kraamzorg de eerste controles van de baby en de moeder. Verder komt, volgens mij, na een paar dagen het consultatiebureau langs voor de gehoortest. In Turkije moet je daarvoor wel zelf op pad.

De eerste controle is bij de kinderarts in het ziekenhuis waar je bent bevallen. Bij mij was dit vier dagen na de bevalling. Hier controleren ze het gewicht van de baby en vooral of hij niet te geel was. Daarna zie je de kinderarts zelf, die ook nog even de baby controleert, je krijgt wat adviezen en kan vragen stellen. Ook de gehoortest is in het ziekenhuis zelf. Om de zoveel tijd, moet je met de baby terug, en controleren ze weer wat extra dingen.

De normale controles van de baby zijn in de ‘Sağlık Ocağı’. Hier ben je tijdens je zwangerschap ook al geweest voor jouw eigen controles. Ze controleren elke keer het gewicht, de lengte, hoe het gaat en hier krijgt de baby ook de vaccinaties. Ook krijg je hier gratis de vitamine D mee. Zij geven elke keer een datum op wanneer je langs moet komen. Vergeet ze niet, want ze hangen dezelfde dag al boos aan de telefoon. Tenminste, hier dan.

Mijn ervaring

Ik ben natuurlijk nog nooit bevallen in Nederland, dus echt vergelijken kan ik het niet. Ook met controles in Nederland heb ik niet heel veel ervaring. Het zwanger zijn in Turkije vond ik prima. Goede controles en fijne begeleiding! Mijn ervaring van bevallen in Turkije is ook zeer positief. Dit komt dan voornamelijk door de combinatie van een goede, fijne dokter en een uitstekend ziekenhuis. Ik zal ook nooit iemand aanbevelen om speciaal voor een zwangerschap of bevalling terug naar Nederland te gaan. Ook ik was best gespannen, zeker door de verhalen die je om je heen hoort, maar echt, ik heb geen seconde spijt gehad!

Hoe was jouw ervaring met zwanger zijn in Turkije, de bevalling en alles er omheen?

2 Comments

 • Bibi
  21 april 2021 at 08:21

  Ik heb natuurlijk beide landen meegemaakt. Maar het raarste vond ik in Turkije dat je baby 2 x een hielprik krijgt. Wat ik wel goed vind is dat ze rond 3 maanden een heupjes echo willen maken.

  Reply
  • The Enmek Family
   21 april 2021 at 12:04

   Ohhh ja, nu je het zegt inderdaad, twee keer die hielprik. Waarom dat nou is.. geen idee. En met die heupjes is inderdaad goed geregeld. Ik had heupdysplasie als baby, ik hoef mij hier niet druk te maken dat ze dat over het hoofd zien!

   Reply

Leave a Reply